Resepi: Daging Masak Hitam (resepi Chef Wan)

Disalin dari: Chef Wan, siri Best Wan, Astro AFC

Note: Resepi ini disalin ketika rancangan ke udara di tv.

Bahan-bahan (sukatan sila agak-agak sendiri):

  • Daging, dipotong kiub
  • Minyak masak
  • Air asam
  • Kicap pekat
  • Gula melaka

Bahan-bahan tumbuk/kisar:

  • Serai
  • Halia
  • Bawang Merah
  • Bawang putih
  • Kunyit hidup
  • Lada lumat @cili boh @ cili kering blend

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan kesemua bahan tumbuk sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan daging dan air asam. Gaulkan rata. Biarkan masak seketika.
  3. Tambahkan 2-3 sudu kicap pekat. Gaulkan. Tambahkan sedikit lagi kicap jika perlu sehingga warna bertukar gelap. Gaulkan.
  4. Masukkan ketulan gula melaka. Tambah air jika perlu. Kacau masakan. Biarkan daging sehingga betul-betul masak, lebih kurang 15 minit.
  5. Apabila daging sudah masak. Jika suka, boleh tambahkan sedikit kerisik dan kacau sebelum memadamkan api.

Ps: Saya suka menambahkan sedikit serbuk lada hitam untuk memedaskan masakan.

About these ads

4 thoughts on “Resepi: Daging Masak Hitam (resepi Chef Wan)

  1. Pingback: resepi daging masak kicapCara Cohofest | Cara Cohofest

  2. Pingback: resepi daging masak black pepperCara Cohofest | Cara Cohofest

  3. Pingback: resepi daging masak paprikCara Cohofest | Cara Cohofest

  4. Pingback: resepi daging masak haliaCara Cohofest | Cara Cohofest

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s