Resepi: Labu Air Goreng Berkunyit

Sumber: Resepi sendiri

Saiz Hidangan: 2-3 orang makan

Labu Air Goreng Kunyit

Bahan-bahan:

  • 1 biji labu air saiz kecil (potong kepada saiz buah dadu dan rendam dlm air)
  • 3 biji bawang merah***
  • 2 biji bawang putih***
  • 1/2 inci kunyit hidup @ 1 sudu teh kunyit serbuk)***
  • 5-7 biji cili padi (boleh dilebihkan jika suka pedas)***
  • 2 sudu makan ikan bilis***
  • 1 sudu teh biji sawi
  • Minyak untuk menumis
  • 1 cawan air masak
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Bahan Perisa

Cara memasak:

  1. Tumbuk/blend kesemua bahan bertanda***. Kemudian tumiskan bahan ini sehingga garing.
  2. Masukkan labu yang sudah ditapis airnya, kacau sehingga sebati dan tambahkan air sehingga labu separuh tenggelam.
  3. Biarkan labu seketika hingga lembut. Anggaran masa 5-10 minit.
  4. Apabila labu sudah lembut dan air sudah kering, masukkan biji sawi, bahan perisa, garam dan sedikit gula.
  5. Kacau sehingga sebati dan tutup api apabila sudah masak.

Ps: Boleh ditambahkan daun kesum yang dicarik-carikkan ke dalam masakan ini jika suka. Dalam gambar, saya tambahkan bunga kobis untuk mevariasikan jenis sayur.

About these ads

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s