Home Tips: Menghilangkan lunturan warna yang terkena pada pakaian.

Aku tak berapa pasti, betulkah tajuk yang aku gunakan di atas. Tapi aku cuba mensimplekan title post, dan aku assume anda semua faham apa yang aku maksudkan.

Selama beberapa tahun yang lepas, jika ada pakaian aku yang terkena lunturan warna dari pakaian lain, penyelesaiannya adalah buang sahaja pakaian itu. Pernah juga sekali dua aku cuba rendam semula pakaian itu dengan clorox, tapi kebanyakkan waktu ia tidak berhasil.

Beberapa bulan lepas, nasib yang sama menimpa tudung Ariani yang baru aku beli. Mahu menangis juga jika membuang tudung yang berharga hampir seratus ringgit ini. Buat sementara waktu, aku campakkan aje tudung tu di satu sudut. Selang beberapa hari selepas itu, di blog Chicsinred, dia ajarkan satu cara menghilangkan semula warna lunturan yang terkena pada pakai. Jawapannya adalah dylon. Maka terselamatlah tudung dan duitku dari dibuang.

dylonDylon boleh digunakan dengan 2 cara iaitu cucian washing machine atau cucian tangan. Namun aku suggestkan guna cucian tangan kerana ia menggunakan air panas/air suam. Kemudian bolehlah dicuci semula menggunakan washing machine.

Dylon: Cucian Tangan

  1. Penuhkan besin/baldi dengan air panas mengikut suhu tertinggi yang tercatat pada label pakaian yang akan direndam.
  2. Masukkan 1 peket dylon dan kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan kesemua pakaian yang turun warna (boleh dicampurkan sekali). Pastikan semua pakaian terendam penuh.
  4. Rendam selama 1 jam. Kacau pakaian itu sekali sekala dalam tempoh 1 jam. (note: walaupun instruction tulis rendam 1 jam, jika perlu anda boleh rendam lebih lama jika material pakaian tidak begitu senstive, pernah juga saya rendam sehingga satu hari, periksa sesekali dan tengok jika lunturan warna itu mulai pudar seperti mana yang anda mahukan)
  5. Selepas 1 jam, perah seperti biasa, jemur atau keringkan pakaian anda.

Nota mengenai dylon:

  • Boleh didapati di bahagian detergen pakaian di hypermarket seperti giant atau tesco.
  • Terdapat beberapa jenis mengikut keperluan anda, pakaian berwarna, pakaian putih dan lain-lain.
  • Didatangkan dalam 2 sachet bagi setiap kotak.
  • Harga sekitar RM10-RM15 mengikut jenis.
About these ads

100 thoughts on “Home Tips: Menghilangkan lunturan warna yang terkena pada pakaian.

  1. Wah, thanks ya sis sharing psl ni. sy tcari2 kt intnt ni psl cara nk hlgkn pakaian yg dh terkena luntur. risau sgt2 klu mmg xboleh pakai dh baju br sy tu. dh lh mhl huhu..akhirnya dpt jln penyelesaian.syukran..

    • untuk baju putih, cuba cari dylon khas untuk white color. Insya-Allah boleh hilang. Tapi kalau dah terlampau lama x pasti aa. Cuba dengan basuhan tangan … cause kalo pakai mesin susah nak guna air panas/suam

  2. alhamdulillah jumpa juaga pnyelesaian nya…menangis2 saya baju kesayangan saya terkena lunturan dari baju lain T_T ….trimas akak…

  3. thanks..
    ada ade masalah gan lutur warna baju nie..
    abis suma baju mahal saya
    saya tinggalkan baju dalam baldi dlm bilik mandi tuk dibasuh tp terlalu sebuk terlupa pula..
    bile nk cuci abis baju lutur,tp yg pelik baju jenama..
    mulai arinie saya dh xbape bercaya baju mahal berkualiti warnaya..

  4. sy nk tanya klu baju tu mix colour mcm biru gan putih camne nk hilangkan kesan yg terkena pada yg warna putih tu ???? please help me :(

  5. saya baru kena mlm td..basuh baju raya anak dan tshirt favourite colour putih..sedih sgt2 sbb nk pakai raya ni..yg plg sedih baju tu baju raya anak saya..huhuuhu..blk keje ni nk gi cari cepat2 dylon ni..harap2 ok sbb raya dah nk dekat..

  6. baju raya husband sy and tudung raya sy pun terkena luntur.dah 3 hari.tp still xhilang2 jgk walaupun sy dah cuba ikut petua guna cuka dan vanish.sy duduk dekat layang2 kluang.dekat giant kluang xada jual dylon tu.jumaat ni sy nak pegi tesco kulai,harap2 adalah dylon tu.kalau tak ada frustlah sy raya ni.coz raya ni first time raya menjadi isteri orang and alamatnya kenalah cr bju raya yg lain.

  7. salam sis . bley x nk mntk tlong sis blikn dylon tuk sy . sy da cri kt giant trgnu nie tp xde pom . so , sy nk mnx tlong sis blikn . bley x ?? then sis pos kn la , law nk tlong bli , t i bank in duit kt u :) plzzz

  8. salam sis . bley x nk mntk tlong sis blikn dylon tuk sy . sy da cri kt giant trgnu nie tp xde pom . so , sy nk mnx tlong sis blikn . bley x ?? then sis pos kn la , law nk tlong bli , t i bank in duit kt u plzzz

  9. Hi Faakiut, smlm baju raya i pun terkena kesan luntur.Habis 3 helai baju….lepas i goggle n baca ur tips i trs pegi tesco n beli Dylon.Hari ni pepagi lagi i rendam bj mengikut cara-cara nye tp dah 3 jam i rendam dgn air suam n keputusan nye amat menyedihkan.Kesan lunturan still x hilang :(.Knp ek?u rs ok ke klu i rendam lg skli?

        • Alamak, x tahu la canne. SO far, Alhamdulilah, since sy dah guna 3-4 kali, semua tanggal. Cuma ada la jugak yg sy rendam overnite. But i makesure kain tu x over sensitive. Cuba try tanya dobi, ada solution lain x.

  10. I baru je selesai menyental hasil rendaman Dylon for my kids branded new cloth yg baru pakai sekali je tu..I soak almost 3hours using 2 sachet Dylon but the %$@&#!! colour are still there! sedey giler!!! 12helai semuanya bertompok merah..terang2 giler pulak tu..dah macam darah pulak..my hubby tak tau lagi psl ni..senyap2 je smlm g cari Dylon kt Tesco but unsatisfaction result..:( ..

    • hi Ani.
      I just shared it here because it works for me. Tapi kalau resultnya x dapat membantu, saya pun x pasti solution lain.
      Seperti yg saya sharekan dekat sini, after followed all the instruction … memang baju/tudung saya berjaya diselamatkan. Dan saya pastikan saya follow instruction betul2 masa tu, kacau sesekerap yang boleh dan gunakan air suam/panas. Then today, saya ada beli stock yg baru, and saya realize ada berbagai jenis dylon yang dikeluarkan sekarang. Ada yang dalam bentuk helaian tisu juga dan ada dalam bentuk pen. Ada juga khas untuk warna dan khas untuk putih.

  11. smlm g tesco kajang cri dylon.lega sgt ada jual.dah bnyak tmpat i cri sumenya hampehhh….tp bla dah jumpa dylon tu,i tk tau lah plk nk choose yg mna.bju i yg luntur tu ada mix colour putih n ada gambar warna.last2 bli dylon white…i nk try buat.klu tk blh gak nasiblah…….

  12. salam sis . bley x nk mntk tlong sis blikn dylon warna tuk sy . sy da cri kt giant kota kinabalu sabah nie tp xde pom . so , sy nk mnx tlong sis blikn . bley x ?? then sis pos kn la , law nk tlong bli , t i bank in duit kt u plzzz

  13. o yeke…. baju hubby pon ada baru terkena ngan lunturan dari pakaian lain… now tgh rendam dgn clorox color… dari semalam…. tgk macam tak ilang2 jerr…nak kene merayau la hari ni nampaknya pg tesco or giant… tapi ni kat seremban… tah ada tah tidak…

  14. Salam…
    Baru nie sy ada rendm baju sekolah anak warna putih bersama tudung kaler hitam tak tahula plak kaler itam tu turun..bila nak basuh tengok habis baju putih sekolah anak, tudung putih semua terjangkit warna itam tu…nak nangis esok ank nak sekolah tak psl2 kena cari tudng laen. Kat kelantan nie mana yerk nak cari…tahu tak? or why not you jd supplier hu3..boleh tolong sesama kita kaum hawa nie…

  15. salam…nk tnyer..ari tu sy ad terendam jubah saya dengn tudung…sy trlupa yg tudung tu luntur wrna…then trkena dkat jubah tu…ad la tompok2 htam coz jubah tu wrna kelabu…lps tu sy try pkai vanish…tp cm x brhsil…sy pon amek jubah tu…rendam skli lg dlm air sbun…lps tu..sy trkjut coz yg tompok htm x hlg…tp ad tmpok bru wnra purple pink cmtu la….mgkin sbb tndak bls vanishdgn liquid breeze tu…cne ek nk hlgkn coz jubah tu pemberian tunang sy….

    • try la pakai produk ni. tapi jangan tangguh lama sangat, nanti dah tak berkesan. and adakala sesetengah material pun akan susah nak hilang …. jadi ikut nasib juga. so far dah 5-6 kali saya pakai, cuma 2 kali je x betul2 hilang. yang lain tu semua menjadi. maybe sebab jenis kain dan saya tangguh lama sangat baru beli dylon

  16. salam………… kite da cari kat tempat2 yg awak mention tu.. tapi takde… leh ke tolong belikan & post??? pleaseeeeeeee… sgt sedih & risau sbb tudung kena luntur………. huwaaaaaaaaaaaaaaa :((

  17. salam faakiut,
    thnks for the info..
    dah beli dylon kemarin..
    td rendam la..
    dah sejam lebih ni,tgok kt baju td masih camtu je..tk kluar pun warna kt baju tu..camne ni ye..?
    rasanya dah ikut instrc…
    dah rendam ngn air suam..b4 that campur kan dylon tu sepeket dalm air suam tu..pastu masukkan baju2 yg berkenaan..kacau2..
    biar sejam lebih..tp camtu je..tk kluarpun warna tu..huhuh..camne ni faakiut?huhuh

  18. salam fara…hai nk tanye ni…baju hubby putih terkena baju warna lain warna kuning so sy kena beli dylon utk putih ke dylon yg warna ….tq for your info…takut ni sbb baju fav hubby….tgh sorok ni baju..heheh

  19. hi…
    nak tanya. u rasa kat k.4 jusco ke, takkan tesco je ade…ada tak dylon tu? tadi beli baju2 baru untuk fmly.. abis sume kena lunturan kain… rasa nak menangis dan meraung je…

    • ada rasanya . and 1 more thing, sy sebenarnya baru teringat yg sy rendam lebih lama dr yg disuruh. cuma sy kekalkan suhu air seperti yg disarankan.

  20. farah…terjumpa entri ni……aku baru cuba..dan, berkesan gak..tapi ada beberapa helai baju kena buat 3 kali baru 100% hilang..mungkin sebab mula-mula tu terlalu banyak rendam sekali kot…
    thanks untuk tips ni…..

  21. Pingback: Home Tips: Dylon Putih @ Dylon Renovator White | Hidup Tidak Semudah Yang Disangka

  22. Pingback: Review Dylon Renovator White | Hidup Tidak Semudah Yang Disangka

  23. kmarin sy ke tesc0 nk bli dyl0n utk hlgkn lunturan yg kna kt bju fav ank sy. cri punye cri akhrnye jmpe.. blik tu trus sy buat ikt arahan nye, pnuhkn bldi ngn i pns, tuang 1 pkt dylon, n then rendam bju2 yg trkena lunturan tu..smalaman nye sy rendam, bngun pg td nk tgk result…tp alangkah hampa nye sy c0z xde effect pape pn, lunturan tu still ade n x tanggal.. then sy wt ksimpulan.. Sy rasa material cotton xpecially baju kanak2 mmg akn ssh dan xkn tanggal lg bla dh kna lunturan..dan sy jgk rasa material spt tudung bawal @ tudung kain net mcm tudung pengantin tu shaja yg brkesan klu gna dylon niy..n material baju kemeja laki pn maybe b0leh sbb tu bkn kaen c0tt0n.. hnya kaen c0tt0n shj yg ssh nk tanggal.. huhu..sdih nye rsa hati….ku……….

  24. dylon ni berkesan brgntung pd material..klu kain tshirt dia ok…klu jenis kemeja, jeans x jamin ble..apa pun ni je solution yg ada..lg satu klu turun color terus rendam dgn air panas…if nk guna dylon, sebolehnya jgn boh yg terkena lunturan tu dgn chemical lain sbb xmo disturb lunturan tu…klu da terkena chemical lain, dylon susah nak work…

    • Sorry dear, I dont think so. Yg ni cuma apabila benda tu dh jadi. On first place, just follow the clothes wash instruction. And just basuh baju berwarna berasingan. Sy tahu, ada sesetngah baju walau dah basuh 4-5 kali masih turun kaler

  25. nak tanya, kalau baju kemeja perempuan warna oren ada kesan lipatan pada baju hingga jadikan warna oren tu luntur jadi kuning cair… bole hilangkan guna dylon tak? terima kasih

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s