Resepi: Asam Pedas Ayam (ala Johor)

Sumber: Diolah dari Resepi Ayam, Mesra.net

Asam Pedas Ayam

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam, dipotong kecil-kecil
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 ikat daun kesum
  • Garam
  • Gula
  • 1 cawan air

Bahan giling/tumbuk (tumbuk/giling semua bahan di bawah):

  • 10 tangkai cili kering
  • 6 biji bawang merah
  • 4 tangkai cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 inci belacan
  • 1 cm kunyit hidup

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan semua bahan-bahan giling sehingga garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan ayam dan air. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan air asam jawa, daun kesum, garam dan gula secukup rasa.
  4. Kacau hingga rata dan biarkan betul-betul masak sebelum dihidangkan.

Ps: Senduk keluar lapisan minyak jika anda rasa terlalu berminyak selepas masakan siap dimasak.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s