Resepi: Asam Pedas Ayam (ala Johor)

Sumber: Diolah dari Resepi Ayam, Mesra.net

Asam Pedas Ayam

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam, dipotong kecil-kecil
  • 1 cawan air asam jawa
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 ikat daun kesum
  • Garam
  • Gula
  • 1 cawan air

Bahan giling/tumbuk (tumbuk/giling semua bahan di bawah):

  • 10 tangkai cili kering
  • 6 biji bawang merah
  • 4 tangkai cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 inci belacan
  • 1 cm kunyit hidup

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan semua bahan-bahan giling sehingga garing dan pecah minyak.
  2. Masukkan ayam dan air. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan air asam jawa, daun kesum, garam dan gula secukup rasa.
  4. Kacau hingga rata dan biarkan betul-betul masak sebelum dihidangkan.

Ps: Senduk keluar lapisan minyak jika anda rasa terlalu berminyak selepas masakan siap dimasak.

About these ads

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s